PP77

De expositie van Paul Panhuysen is van 28 januari tot en met 18 maart te zien in de projectzaal van Museum De Pont in Tilburg. PP77 is de naam van activiteiten rond het werk van de 77-jarige kunstenaar.

Paul Panhuysen is kunstenaar en initiatiefnemer van het Apollohuis in Eindhoven, een experimentele ruimte welke uitgroeide tot een internationaal platform voor kunstenaars.

Het samengaan van verschillende kunstvormen is kenmerkend voor zijn kunst. De projectzaal legt de nadruk op het tweedimensionale werk van Paul. Hij benadert beeld en geluid als twee gelijkwaardige en aan elkaar gerelateerde grootheden.

De werken in de projectzaal zijn magische vierkanten, sudoku’s en de reeks van Fibonacci. Getallen spelen een belangrijke rol in de werken. De getallen van deze rekenkundige reeksen zijn door hem vertaald in vormen, kleuren en klanken.

Het werk wat mij meteen inspireerde, mede door het enorme formaat, was “Eight Double Sudokus”.

 

"Eight Double Sudokus", Paul Panhuysen (2010)

 

Deze werken hangen ook in de centrale plaats van de projectzaal. Deze acht werken bestaan uit een lijnenspel van kleurige balkjes en cirkelbogen. Het sprak mij aan door de achterliggende gedachte van de sudoku, wat mij deed denken aan een trend die ik vorig jaar bestudeerd heb: “nostalgie” en “knus en kneuterig”, één van dé jongerentrends van 2012. Het afgelopen jaar zaten we massaal op Wordfeud en bracht spellenfabrikant Jumbo opnieuw alle bekende gezinsspellen op de markt, maar dan voor de iPad. Ook het populaire puzzelspel sudoku is een voorbeeld van deze kneuterigheid.

“De “Eight Double Sudokus” zijn gebaseerd op sudoku, met het getal negen als terugkerende eenheid. Ieder werk is opgebouwd uit drie maal drie bladen van 90 x 90 centimeter. Deze zijn elk onderverdeeld in drie maal drie vakjes, 81 in totaal. Voor de invulling van deze structuur heeft Paul gebruik gemaakt van negen verschillende vormen (de acht segmenten van een vierkant met afgeronde hoeken) en negen verschillende kleuren.”

 

"Eight Double Sudokus"

 

“Op basis van de sudoku is ook de klank benaderd. Bij een aantal van de prints is muziek te horen, die op de sudoku’s gebaseerd is. De muziek is opgebouwd uit verschillende pianofragmenten, die volgens de getallenreeksen van de twee sudoku’s zijn gemist en achter elkaar gezet.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: